Történetünk

A KEZDETEK

2013 novemberében a SE I. Sz. Gyermekklinikára egy Ringató foglalkozásra hívott Veréb-Németh Réka a Kisveréb Alapítvány elnöke, védőnő, édesanya, aki szívügyének tekintette az oxigénhiánnyal született családok segítését. A foglalkozás nagyon jó hangulatú volt, a résztvevő gyermekek között a legkisebb gyermek alig egy éves volt, a legnagyobb már hat is elmúlt, de mindegyikük átélte a szülővel való közös éneklés és játék önfeledt örömét. A felnőttek is rácsodálkoztak arra, hogy a zene, az élő énekszó és a hangszerek milyen könnyen felkeltik a gyermekek figyelmét, s ott is tartják.


ÉNEKKEL GYÓGYÍTANI

Dr. Szabó Miklós a SE I. Sz. (Bókay) Gyermekklinika osztályvezető egyetemi docense 2014 január első hetében kérte, hogy beszéljünk arról, milyen módon lehetne az újszülött-koraszülött intenzív osztályon alkalmazni a zenét. Mivel pedagógusként akkor már nyolc éve nap, mint nap három év alatti gyermekeket nevelő családokkal foglalkoztam az általam vezetett Ringató foglalkozásokon, abban biztos voltam, hogy a zene és az éneklés különleges erővel bír a kapcsolatépítésben. Docens úr akkor Magyarországon először gondolt arra, hogy a koraszülöttek és beteg gyermekek gyógyításához a zene eszközeivel is hozzá tudunk járulni, hiszen a szülők bevonása a gyógyításba, a gondozásba kulcsfontosságú vonalat képvisel az utóbbi években a PIC osztályokon.

Dr. Méder Ünőke segített abban, hogy az orvosi szakirodalomból tájékozódva pontosan megértsük, hogyan, miként alakítsuk énekes-zenés alkalmainkat.

1
Dr. Majorovics Éva, Hazay Tímea, Dr. Szabó Miklós, Hazay Annamária, Tálas Mónika, Dr. Gállné Gróh Ilona (balról jobbra)


TÖBBEN LETTÜNK

2014 tavaszán már kollégákat is hívhattam: elsőként a testvéremet, Hazay Annamáriát, majd sorban a többieket, akik mind-mind Ringató foglalkozásvezetők voltak, s mindannyian Gróh Ilonától a Ringató alapítójától tanulhattuk a kodályi elveken nyugvó kisgyermekkori zenei nevelést. Programunkat így az első két évben PIC Ringatónak hívtuk, sok újságcikk, rádióriport és televíziós műsor is ezen a néven jelent meg rólunk.

2

 


ÚJ NEVET VÁLASZTOTTUNK

Jelentős különbség van a művelődési házakban lévő Ringató foglalkozások és a kórházakban megvalósuló alkalmak között: mások a keretek, mások a résztvevők és mások az elsődleges célok a kórházak koraszülött-újszülött intenzív osztályán.

“A te hangodat ismerem” – szól a pici az édesanyjához. Hiszen anya hangja biztonságot és erőt ad, segít a gyógyulásban, erősödésben, növekedésben.

“A te hangodat ismerem.” Nincs ennél fontosabb üzenete a programunknak, ezért választottuk ezt a mondatot, amely az előző két és fél évben is velünk volt a logónkban, a plakátokon, 2016 nyarán azonban előrelépett és vezet bennünket.

Hazay Tímea
programvezető
pedagógus, szülő-csecsemő konzulens